Iskolánkról/Profil, célok/Vívás 

Vívás a Bocskaiban

Kevés olyan sportág van az olimpiai mozgalom történetében, ami az újkori játékok kezdetétől programon tudott maradni. E néhány sportág egyike a vívás. Olimpikonjaink közül összességében a vívók a szerezték a legtöbb olimpiai bajnoki címet és a legtöbb érmet.

Image00001.jpg

E sportág utánpótlás nevelését vállalta fel a Bocskai István Általános Iskola 2005/2006-os tanévkezdéssel. Abban az időben az első iskola volt ahol az alsó tagozatos diákok órarendbe illesztve is tanulták a vívás alapjait és ilyen formában azóta is sikeresen folyik a vívásoktatás.

A kezdet nem volt könnyű, mert a nulláról kellett indulni. A működéshez szükséges tárgyi és anyagi feltételek közül csak a tornaterem volt adott. Az iskolában, sőt az egész kerületben nem volt hagyománya ennek a sportágnak. Lassan és fokozatosan tudtuk megismertetni, népszerűsíteni, egyben megszerettetni a vívást a gyerekekkel és nem utolsó sorban a szülőkkel. Ez a fokozatosság most is folyamatban van. Jelenleg ott tartunk, hogy az iskola saját vívóteremmel rendelkezik, saját erőből kigazdálkodva és kialakítva.

vivas03.jpgA terem nem nagy, de öt beépített páston tudnak az iskola vívói gyakorolni és alkalmas arra, hogy egy hangulatos utánpótlás nevelő műhellyé váljon, melynek első jelei már az országos versenyeken elért eredményekben mutatkoznak. Nagyon nagy segítség a fejlődéshez, hogy felszerelést is (ruhát, sisakot, kesztyűt hónaljvédőt, mellvédőt, testvezetéket és fegyvert) tudunk biztosítani a gyerekek számára.

Gyerekek véleménye a vívásról.

 

„Én szeretem a vívást, mert a vívás megtanít koncentrálni és figyelni. Ehhez a sporthoz gyors reflex, gyorsaság és figyelem szükséges.”

 „Én szeretem a vívást. Szeretek edzeni. A kedvenc sportom a vívás. Szeretek eredményeket elérni. Sokat kell gyakorolni, hogy igazi vívó legyen belőlünk.”

 „Nagyon szeretem a vívást jó sport és lefoglal. Már a védéseket is jó volt megtanulni.”

 „Nekem a vívás a +vívás nagyon tetszik. A bemelegítésen még szeretek a szúrópárnával vívni. És még nagyon szeretek a gumi tőrrel vívni. És szeretem nézegetni azokat a képeket, amik a vívóterem mellett vannak.”

„A vívást azért szeretem, mert jó sport és a tanár is kedves. Futni is szeretek és egészséges sport.  „A vívás azért jó mert szeretek eredményt elérni. De csak azért tudok eredményt elérni, mert Péter bácsi jól tanít.”

vivas05.jpg „A vívás egy gyönyörű sport, mert gondolkodás és a gyorsaság sportja. Sok gyakorlást igényel, mert nem mindennapi mozdulatok vannak benne.”

 „Én szeretem a vívást, mert értelmes sportolni egy-két órát hetente kétszer. „Szeretem a társaimat, akikkel vívok. Szeretem a versenyeket. Nem szeretném abbahagyni a vívást és nem is fogom. Szeretem Péter bácsit, és ha leszid, akkor is.”

 „Erősíti a csapatszellemet. Nem csak fizikailag, de szellemileg is edz minket. Fejleszti a koncentrációs képességünket, ezáltal tanulmányaink is javulnak!”

Az iskolánk volt és jelenlegi diákjainak vívóversenyeken elért eredményei

Vívóink a VASAS SC. vívószakosztály versenyzőiként indulnak a versenyeken.

Diákolimpia 2008

Fiú Párbajtőr Csapat
I-II. korcsoport
IV. hely: Csőke Iván, Görbe Dávid, Abdurasitov Alexander, Kalabay Márton

Fiú Párbajtőr Egyéni
I-II. korosztály
VII. hely: Csőke Iván

Diákolimpia 2009

Fiú Párbajtőr Egyéni
I-II. korcsoport
V. hely: Keiner Ádám

Fiú Párbajtőr Csapat
I-II. korcsoprt
IV. hely: Keiner Ádám, Nagy Dávid Árvai Márk, Fóti Adorján

Leány Párbajtőr Csapat
I-II. korcsoport
III. hely: Tóth Vivien, Margitics Dorisz, Palicz Kitti

Fiú Párbajtőr Csapat
III. korcsoport
III. hely: Abdurasitov Alexander, Görbe Dávid, Csőke Iván

Diákolimpia 2010

Leány Párbajtőr Csapat
I-II. korcsoport
I. hely
Gálfalvy Nóra, Margitics Dorisz, Rabovszky Amanda

Fiú Párbajtőr Csapat
I-II. korcsoport
I. hely: Árvai Márk, Fóti Adorján, Nagy Dávid, Nagy Marcell

Fiú Párbajtőr Csapat
III. korcsoport
II. hely: Abdurasitov Alexander, Csőke Iván, Görbe Dávid, Keiner Ádám

I-II. korcsoport egyéni
III. hely: Nagy Dávid

I-II. korcsoport egyéni
VI. hely: Margitics Dorisz

Halla Péter

lapra.jpg

kezdolap.jpg